måndag 15 juli 2013

Så lätt att göra mig lycklig! #2

Tina ett halvt kilo räkor bara.
Servera det med Lucus billigaste bröd, en dag gammalt gör inget, bara det är väl rostat och smörat. 
Och ställ gärna fram en bytta sardellaioli från i fredags. 

Sardellaioli för den som undrar (nej det smakar inte sardell, bara som extra god aioli liksom): 
2 äggulor
3 sardellfiléer, delade i bitar
1 msk vitvinsvinäger 
1/2 msk dijonsenap 
Mixa som tusan med stavmixern.
Knappt 2 dl olja, nej inte olivolja. 
Tillsätt oljan, först droppvis, sen i en tunn stråle. När det blivit rejält tjockt kan den våglige trycka ner stavmixern i botten av baljan, hälla på resten av oljan och så med mixern igång sakta dra upp mixern genom oljan allteftersom den går in i geggan. 
Nu brukar min aioli vara så stabbig att den är oätlig. Tillsätt då en tesked citronsaft eller två. Sen, om det fortfarande behövs, ljummet eller småvarmt vatten tesked för tesked till du gillar konsistensen. Jag tycker bäst om den den precis innan den börjar rinna. Hårfin gräns. 
Sen smaksätter du med grovt hackad vitlök och mixar ordentligt. Jag tycker om när man bara anar vitlöken. Andra vill ösa på. Tänk bara  att vitlökssmaken liksom växer ju längre aiolin får stå. Avsluta med svartpeppar och lite salt om det behövs. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar