fredag 5 juli 2013

Ser inte mycket ut för världen.

Ser rätt mycket ut som kattmat om vi ska vara ärliga. Men detta är en direktimporterad Paté de campagne som är ljuvlig. 

Generellt är Paté underskattat tycker jag. Den är inte lika lätt som, den numera uttjatade, serranoskinkan som man trycker i sig med bara lite vin, utan kräver några tillbehör. Men med tillbehör är det fantastiskt och kan utgöra en hel måltid. 

Bröd: Helst vitt. Kanske rostat. Eller danskt rågbröd. 
Smör: Ju bättre desto bättre. Ett tag såldes ett ljuvligt smör med havssalt från franska President i smörhyllan på Ica Maxi men det verkar dom tyvärr ha slutat med. Hur fet patén än är i sig själv mår den bra av ett härligt lager smör som skydd mot brödet.
Gurkor: Köpta minismå fina cornichoner, eller hemmagjorda inlagda, inte allt för söta gurkor, eller saltgurka i tunna strimlor. 
Sallad: små krispiga blad, gärna direkt från landet såklart.
Sött: Om man har tar man med fördel syltade kantareller eller trattkantareller, eller kanske nypon. Eller kanske rabarberchutneyn, det borde vara en fin kompis -återstår att prova! Eller så gör man en snabbis med päron. Ett gott moget men spänstigt päron i tunna klyftor steks i smör tillsammans med lite rosmarin. När päronen mjuknat lite strör man på lite råsocker som får smälta och få lite färg. Färdigt. 
Tomater: goda små svenska ekologiska tomater i olika färger och former. Eller kanske såna där lite sega semi-torkade inlagda i ört- och vitlökkryddad olivolja. 
Dryck: Vin. Helst rött. Eller rosé. Eller varför inte ett fruktigt inte allt fört torrt vitt, kanske från Österrike? Eller så fungerar öl såklart. Eller Sangria kanske, eller torr äppelcider, eller lite portvin, eller... 

(Nå, kollade just drycker på systembolagets hemsida och där föreslås främst öl -ljus lager, eller vit halvtorr riesling från tyskland. Av röda rekommenderas tex den hederliga budgettrotjänaren Campo de Luz, 49kr.) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar