söndag 24 augusti 2014

Ensam hemma IV

När solen går ner bakom ett grått moln och det börjar bli grunt i botten på karaffen går vi in, sätter på oss förkläden och börjar laga mat, för det gillar vi att göra. Vem gör inte det?!
 
Nån timme och ytterligare en sangriakaraff senare är vi färdiga och mycket nöjda med resultatet.  
 
 
Ett tapasbord tillräckligt dugligt att göra vilken spanjor som helt nöjd har dukats upp, så byter vi Sangria mot rosé och slår oss ner.

En liten tortilla på mandelpotatis, toppad med smörstekta kantareller, skogschampinjoner och fint hackad gräslök. Varsitt glas gazpacho. Små grillspett med kyckling och spanska korvar, med mangosalsa till. Rullader av squash med getoströra. Räkor i röd röra med ingefära. Bröd och oliver.

She & Him – In the Sun



Recept? Okej då, bara för att ni trugar.

God god Gazpacho
Gazpachon 2 dl kokande vatten och 1/2 tärning grönsaksbuljong. En skiva kantskuret vitt bröd i bitar. Buljongen svalnar och brödet får ligga däri och gotta sig. En riktigt stor och god tomat skållas, skalas, urkärnas och grovhackas. Knappt 1/2 gurka skalas, kärnas ur och grovhackas. 1/2 paprika kärnas ur och grovhackas. 1/2 färsk gul lök och 1 stor vitlöksklyfta går samma öde till mötes. Likaså lite vattenmelon, ungefär lika mycket som tomaten och gurkan tillsammans och en lite ettrig chili från plantan där ute på trappan. Sen i med en matsked tomatpuré, två matskedar sherryvinäger en nypa salt, en dos svartpeppar och en rejäl skvätt god olivolja. Och sen, sen äntligen är det dags att mixa utav bara helvete. Helt slätt ska det vara. Antar att man kan behöva justera konsistensen med lite vatten och smaken med tomatpuré, salt och peppar ibland, men igår behövdes inte det. Det blev liksom bara så perfekt på första försöket!
Serveras med fördel i glas med några räkor på ett spett (eller lite srranoskinka kan jag tänka mig, eller små kuber parmesan för veggisar), några brödkrutonger, lite finhackade grönsaker och lite extra olivolja ringlat där på toppen.

Squashrulladerna
(JA, det var nåt liknande recept i Icas Buffé som kom i brevlådan häromdagen var det inte det?).
En liten squash hyvlas till långa remsor med osthyveln. Bred ut skivorna och salta lite lätt på dem. Sådär två glas sangria senare torkar du av skivorna och steker dem hastigt på hög värme i olivolja. Lägg sen upp dem på hushållspapper att svalna lite. Under tiden rör du ihop 2 stora matskedar färsk getost och lika mycket philadelphia (den känslige kan hoppa över getosten och öka på mångden philadelphia istället, men jag personligen tycker getosten är hela poängen), men en liten finhackad grön chili, lite hackad gräslök, en tesked honung och lite grovt hackade valnötter. Sen brer du försiktigt ut ett tunt lager av den där geggan på squashskivorna, rullar ihop på längden och sätter en tandpetare i. Har man stor squash får man väl dela skivorna på nåt smart sätt så att det blir lagom stora munsbitar, men det behövde jag inte göra igår. Det blev liksom bara så perfekt på första försöket!
 
Räkröra
Enligt receptet på kall räkröra här: http://cyklahem.blogspot.se/2013/06/midsommartips-roror.html men byt ut pepparrot mot färskriven ingefära. Hoppa över dillen för allt i världen. Ät med tandpetare.
 
Tortilla
Skala och skiva grov sådär en fem kalla kokta mandelpotatisar. Vispa ihop 3 stora ägg med 2 matskedar vatten, lite salt och lite peppar. Stek potatisskivorna på hög värme i mycket olivolja tills de börjar få lite färg i en liten liten stekpanna (en 15-centimetersstekpanna har väl alla människor i lådan? Det borde ni verkligen skaffa annars) för ni vill att tortillan ska vara ganska så tjock. Annars får ni väl göra en dubbel eller tredubbel sats till en normalstor stekpanna, eller nöja er med en tunn liten mesig tortilla. Slå på äggsmeten och rör runt. lite lätt, sen sänker du värmen och låter det hela stå tills den nästan har stannat helt på toppen. Då vänder du på hela härligheten och höjder värmen igen så att du får stekyta på andra sidan också. Stjälp upp på en tallrik eller skärbräda så att den får svalna lite, får konsistensen blir bättre då, och det blir lättare att skära fina bitar. Toppa med så mycket smörstekta svampar (i vårt fall kantareller och skogschampinjoner och lite lite finhackad gul lök, salt och peppar) som får plats, och så på med gräslök bara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar