torsdag 17 september 2015

Studieresa Berlin: Denkmahl. Monumentalt.

Historiens vingslag är i Berlin ovanligt påtagliga. Och rent utformningsmässigt/upplevelsemässigt är många av de olika monumenten/minnesmärkena i min mening fantastiska.

Nedan kort rapport från de vi besökte.

Denkmal für die ermordeten Juden Europas
(Förintelsemonumentet aka Holocaust memorial)
Det mest berömda och ett självklart besöksmål för Berlinerturisten.
Storslaget. När det är folktomt, som på natten, väldigt stämningsfullt och lite spöklikt. På dagen när det är massor av folk mer lekfull stämning. Såpass att många klättrar på/hoppar mellan betongblocken. Då finns vakter på plats som blåser i visselpipor och kommenderar ner dom som håller på. Jag kan på ett sätt såklart förstå att man vill att det ska vara en plats för eftertanke, inte för parcour. Men kan ändå inte låta bli att tycka att:
1) dom har missar målet lite om man skapat något som är till för eftertanke, men lockar lika mycket till lekfullhet. Som när invånarna i västra hamnen klagar på att folk badar liksom.
2) det ger lite konstiga vibbar när uniformerade vakter blåser i visselpipor och med barsk röst på tyska berättar för folk vad dom ska göra och inte göra. På den här platsen av alla?

Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen
(Minnesmärket för de homosexuella som förföljdes av nazisterna)
Extra effektfullt på natten för den som vågar sig in på stigen i den mörka skogen.

Denkmal für die im Nationalsozialismus ermordeten Sinti und Roma Europas
(Minnesmärket för de romer och sinter som mördades av nazisterna)

Det absolut mest stämningsfulla av monumenten, i min mening. Troligen pga det är mindre och mindre känt och därför inte så mycket folk. Det är också utformat så att en nästan andaktig stämning infinner sig där.

Gedenkstätte Berliner Mauer
(Minnesmärke över berlinmuren)
Snyggt och mycket större och mer omfattande än vad jag trodde. Helt klart värt ett besök.

Die Kapelle der Versöhnung
(Försoningens kapell)
Inte direkt ett monument, men ett ursnyggt kapell uppfört på samma plats som en kyrka som revs för att ge plats åt muren. Ligger i anslutning till minnesmärket över Berlinmuren.

Geschichtspark Ehemaliges Zellengefängnis Moabit
("Park på platsen för Moabitfängelset")
Inte heller ett monument, men ett av otaliga exempel på en park byggd på en plats som tidigare var något helt annat. Och där man låtit historien ha en väldigt påtaglig inverkan på utformningen av parken. Effektfullt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar